Sabtu, 23 Mei 2020

Rendang Tok


Bercakap mengenai Rendang Tok ni, sebenarnya aku bukan pandai nak memasak Rendang Tok ni.. Tapi zaman sekarang ni tak susah, jikalau tak tau nak buat, carilah Mr Google.  Ada banyak resepi kat situ.. pilih jer.. tapi cara memasak itu yang pentingnya.

Aku mulai memasak Rendang Tok disebabkan suami aku selalu bercakap pasal Rendang Tok sedap. Suami aku selalu minta aku masakkan Rendang Tok tu... Jadi aku pun mulalah mempelajarinya.  Dan akhirnya Rendang Tok menjadi masakan rendang pilihan yang digemari oleh anak-anak aku.  Terutama jikalau mereka sedang berpantang melahirkan anak, haa.. Rendang Toklah lauk pilihan yang mereka minta.

RENDANG TOK

Bahan-bahan
----------------
1kg Daging (dipotong sebesar 3 inci)
1kg santan @ 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
3 s/b gula merah
2 keping asam gelugur @ asam keping
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
Daun kunyit (dicarikkan)
Garam secukup rasa

Bahan blender 1
---------------------
25 biji cili kering (digoreng dahulu sebelum blend)
20 biji bawang merah (lagi banyak bawang lagi sedap)
5 cm halia
3 cm lengkuas
5 batang serai

Bahan blender 2
----------------------
2 s/b ketumbar
1 s/b jintan manis
1 s/b jintan putih
1 s/b lada hitam

Cara memasak itu sangat penting.  Ia mengambil masa yang lama untuk memasaknya iaitu lebihkurang 3 hingga 5 jam.

A.  Masukkan daging dan bahan blender 1, 3 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih dan batang kulit kayu manis ke dalam kuali, serta masukkan santan lalu masakkan sehingga daging mengecut. 

B.   Daging akan mengeluarkan airnya yang sedia ada padanya, maka kuah akan menjadi banyak.

C.  Apabila  daging sudah separuh lembut, dan kuahnya semakin berkurang, masukkan bahan blender  2 dan gula merah, asam keping serta garam secukup rasa.

D.   Teruskan memasak sehingga kuahnya hampir kering, manakala dagingnya pula semakin lembut, maka masukkanlah kerisik dan daun kunyit yang telah dicarikkan.

E.   Masaklah sehingga rendang itu kering dan kelihatan berminyak.


                                                 Ini diantara bahan bahan yang diperlukan.

Aku suka memasak Rendang Tok  menggunakan dapo arang ni.. Disebabkan dah  kerap ia digunakan, tup tup..., sewaktu nak guna untuk memasak sempena Aidilfitri ni, dinding dapo arang pecah pulak. Mujo ada dawai yang boleh diikatkan disekeliling dapo arang ni..

Selalunya aku suruh menantu sulong aku tunggu sampai kering, tapi kali ni, aku kena buat sendiri.. Penatnye nunggu rendang ni nak kering, mak aiii... 

Beginilah rupanya setelah Rendang Tok siap. Ia dimasak dengan penuh kasih sayang.

Rendang Tok sudah siap untuk dimakan di pagi Syawal (24/05/2020).  Walaupun suami aku gemar Rendang Tok ni, tapi hakikatnya, suami aku tidak pernah berkesempatan untuk memakannya sebab...sebab suami aku tidak pernah berhari raya dengan keluarga aku punnnn.....☺☺