Rabu, 15 April 2020

KAMI (Part 3)_2018


Assalamualaikum. Rasanya tidak terlalu lewat untuk aku mencoretkan kenangan keluarga di sini.  Pada bulan April, terdapat dua hari sejarah didalam keluarga iaitu Ulangtahun Hari Kelahiran  cucuku bernama Nur Iman Qaisara (06/04/2018) dan anak keduaku, Nur Fitriah (28/04/2018). 

Sepertimana bulan yang lepas, pada kali ini, kami  telah meraikan Sambutan Ulangtahun Harilahir Nur Iman Qaisara dan Nur Fitriah secara kolektif  pada 23/04/2018.  Aku amat berharap agar  kesemua ahli keluargaku  dapat pulang berkumpul di rumah ku, namun, apakan daya suamiku dan menantu sulongku sebok dengan urusan mereka masing-masing.   Mereka tidak dapat pulang ke rumahku pada hari tersebut.

Maka, kami masak yang ringkas-ringkas aje.  Anak sulong ku telah memasak Nasi Ayam kegemaran anak-anaknya itu.  Nyum nyum...nasi ayam dan sambalnya sangat sedap. 

Memandangkan korum untuk meraikannya tidak ramai, maka kami telah menjemput jiran yang tinggal bersebelahan  rumahku iaitu Ejad dan isterinya turut bersama-sama meraikan makan malam pada malam ini.




Sebaik kami selesai makan malam@nasi ayam sepertimana hidangan yang diatas itu, kami pun berkumpul di satu sudut yang mana anakku, Nur Fitriah dan cucuku, Nur Iman Qaisara berserta dua orang lagi cucu-cucuku, yang menyebok-nyebok memeriahkan suasana mengiringi mereka untuk memtong kek sambil menyanyi "Happy Birthday To You".   Lihatlah gambar mereka di belah kanan, yang penuh keceriaan. 





Selepas memotong kek, kami telah mengambil beberapa keping gambar untuk dijadikan kenangan buat keluarga kami.
                                                            Kek Harijadi Fiefy & Iman

                                                          Hanya KAMI 😊😊😊

                                 Muga kita bertemu di program keluarga kami yang lain pulak.

KAMI (Part 2)_2018


Assalamualaikum kesemua pembaca tegar blog saya ini.

Setelah kami makan sekeluarga pada 22/01/2018, kini didalam bulan Mac, terdapat dua hari ulangtahun kelahiran ahli keluarga yang disayangi iaitu suamiku, dimana tarikh ulangtahun kelahirannya adalah pada  04/03/2018.  Manakala cucuku, Nur Haura Irdina pula pada 16/03/2018.

Maka, aku telah pun bersepakat dengan ahli keluarga yang lain untuk meraikannya. Namun, haruslah kesemua ahli keluarga mempunyai masa untuk menghadiri  acara makan beramai bersama keluarga ini.  Oleh itu, memandangkan anak bongsuku akan balik ke Ipoh untuk berjumpa doktornya pada 26/03/2018, maka aku telah menetapkan bahawa pada 26/03/2018 sebelah malamnya, kami akan makan malam beramai di rumah sahaja.  Lihat gambar sebelah, anak sulongku yang dekorat tuu... simple tapi cantik.

Anak sulongku dan suaminya telah bersepakat memilih menu yang sama semasa makan di  #Port Ikan Bakar Station 18  iaitu menu shell out, sayur, sotong bakar, kepah rebus, cicah air asam dan sup tulang, tetapi pada kali ini, kesemua makanan tersebut dimsak sendiri oleh suami isteri tu (anak sulong ku dan suaminya).  Disamping itu, kami juga memasak bubur kacang hijau untuk manisannya.  Maka, sebelah petangnya, mereka berdua sebok memasak dan aku hanya menjaga cucu-cucu😊

Lihatllah gambar sup ni... Ha, ini sup tulang daging yang dimasak oleh anak sulongku.  Hmmm... sedaap... Semakin hari, anak sulong ku ini semakin pandai memasak, maklumlah jadi suri rumah sepenuh masa, pastu dapat pula suami yang cerewet tentang rasa masakan, mestilah dia up dirinya supaya dia boleh memasak makanan kegemaran suaminya tu....😊

Macam tu lah kalau nak suami sayang, jaga tempat tidurnya, jaga perutnya, haa... masakkan makanan yang suami suka, jangan masak ikut tekak sendiri je  😜😜😜.. 

Setelah kesemua masakan tersebut siap dimasak, mereka pun sebok menyajikannya.   Nah tengok, gambar di sebelah tu... Hmm... sedapkan 😋😋😋.   Aku beranggapan bahawa makan beramai di rumah lebih baik kerana situasi itu lebih mesra dan ceria, dan juga dapat mengeratkan lagi kasih sayang antara satu sama lain didalam keluarga kami, terutamanya terhadap suamiku yang tidak tinggal serumah dengan kami.


Setelah acara makan shell out selesai, suamiku mulai mengantuk kekenyangan.  Hmm... suamiku mula berbaring-baring nak merehatkan badannya. Pada masa itu sudah pun pukul 10:00 malam.  Anak-anakku mula berkata "cepat le, bila lagi...".   Anak sulongku sambung lagi "kalau lambat, nanti bebudak ni tidur".  Suamiku tanya, "nak buat apa lagi".  Maklumlah, suamiku sedang berseronok, berbaring  sambil melayan karenah cucu-cucu yang sedang melinjan badannya  dengan pelbagai  ragam.  Aku menyahut percakapan mereka, lalu aku menyuruh mereka, "pergilah keluarkan kek tu...".

"Selamat Harijadi, Selamat Harijadi, Selamat Harijadi Abie dan Haura, Selamat Harijadi".  Begitulah suara kemeriahan dari kami sekeluarga dengan nyanyian Selamat Harijadi untuk suamiku dan cucuku.
  
Oleh kerana makanan itu kita masak sendiri, maka modal yang sama harga sewaktu kami makan di #Port Ikan Bakar Station 18 itu dapat kami nikmatinya di rumah sahaja. Malahan kuantiti makanan tersebut berlebihan, dan kami dapat menikmatinya sehingga kekenyangan. Suamiku, anak-anakku, menantu dan cucu-cucuku juga sangat  gembira.  Suara keriangan dan wajah wajah keceriaan itu amat terserlah.  Tiada orang lain pada malam ini, hanya KAMI. 



Begitulah keadaan kami, selagi mana kami berpeluang untuk berkumpul dan makan beramai, kami akan cuba menghargai dan meraikan masa itu sebaik mungkin.

KAMI (Part 1)_2018


Asslamualaikum. Salam kasih dan salam sayang kepada yang membaca blog ku ini.

Masa berlalu begitu pantas. Usia juga semakin singkat,  dan perjalanan usia itu semakin dekat ke   penghujungnya  di  dalam  pertemuan  kepada Allah.  Oleh itu, hargailah setiap MASA itu terutama "gathering" dengan keluarga. 

Suamiku tidak tinggal serumah denganku.  Suamiku hanya akan bersama dengan kami untuk beberapa jam sahaja pada setiap kali pulang ke rumahku.  Anak-anakku  pula telah dewasa dan masing-masing telah mempunyai kehidupan yang tersendiri.  Anak sulongku  dan anak kedua telah berkeluarga.  Walaupun anak sulongku tinggal serumah denganku pada masa kini, namun suaminya selalu  berada di luar Ipoh kerana ia adalah seorang Advisor Digital Blockchain dalam pasaran Dinar Dirham.  Anak kedua ku pula walaupun tinggal menyewa rumah yang berdekatan dengan rumahku, namun dia seorang yang sebok mencari nafkah untuk keperluan diri dan anaknya.  Manakala, anak bongsuku pula adalah staff di Butik Planet Pengantin dan tinggal di Kajang, Selangor.

Kesemua mereka sebok dengan urusan masing-masing.  Maka, MASA  itu sangat bernilai buatku.  Setiap kali, apabila kami dapat berkumpul, aku akan cuba sedaya upaya menghargai MASA itu sebaik mungkin dengan cuba mengadakan agenda MAKAN SEKELUARGA.  Aku akan cuba  doing something surprise untuk keluarga hanya untuk menanamkan memori indah dalam diri masing-masing.



Pada tahun ini, suamiku telah mulai bersara dan tidak bekerja sebagai guru lagi.  Wang ganjaran tamat perkhidmatan yang diperolehinya dikongsi bersama dengan kami dengan membelanja kami makan malam.  Pada 22/01/2018, kami telah memilih #Port Ikan Bakar St.18, Ipoh  untuk meraikan makan malam tersebut.



Kami telah memilih menu shellout dan ikan bakar.  Ini adalah kali pertama aku menyertai makan secara shell out ni... Wah..!!! Makan beramai secara berlambak tanpa pinggan 😊😊😊


Shellout yang disediakan memang sedap.  Seefood yang berupa udang, ketam dan cengkerang yang lain seperti lala yang dihidangkan bersaiz besar, kesemuanya digoreng garing dan diselaputi dengan kuah yang sedap, tapi.. tak puas pulak nak menikmatinya.
Kami juga dihidangkan dengan tiga pinggan makanan yang berisi Ikan Bakar berserta dengann sambal pencicahnya.   Wah...!!! Memang sedap.  Anak  keduaku  mengalami penyakit resdung dan tak boleh memakan seafood berlebihan, dan kalau boleh, hendaklah dielakkan daripada kerap memakan seafood, tetapi memandangkan pada malam ini sarat dengan makanan seafood, maka aku kenalah sertakan menu Ikan Bakar untuk dimakan olehnya. 

Selain itu, kami juga memesan sayuran Kailan Ikan Masin, Tomyam dan Sup Daging Kambing. Namun, rasa sup daging ini tidaklah sesedap sup daging yang dimasak oleh anak sulongku.😉😉 

Gambar di bahagian atas ini adalah sup daging kambing yang dimasak di #Port Ikan Bakar Station 18, Ipoh.  Nampak cantik tetapi tidaklah sesedap masakan anak sulongku.  Anak sulongku memang pakar memasak sup daging.  Wah...! Kalau dia memasak sup daging, sudah pasti  sup daging itu akan dimakan berulang kali oleh kami.  Memang sedaappp...😋😋😋  

Seterusnya, setelah kami selesai menikmati makan malam shell out, kami membuat surprise untuk suamiku iaitu Abie mereka dan juga menantu sulongku.    Cuba teka... kamibuat apa?

Kami meraikan Hari Pesaraan suamiku yang telah pun mula bersara pada Januari 2018 dan juga Ulangtahun Harijadi menantu sulong ku secara advance kerana ulangtahun harijadinya adalah pada 23/01/2018.

Pemilik kedai #Port Ikan Bakar Station 18 Ipoh ini sangat sporting.  Dia turut meraikan majlis kami dengan membantu mengambil gambar-gambar kami sekeluarga.  Malam ini sangat bahagia sekali buat kami.   Yesszz.... Kami telah membeli sebuah kek yang khas untuk mereka berdua, suamiku dan menantu sulongku sempena Hari Pesaraan Suamiku dan Harijadi Menantu Sulongku.



Okaylah, cukup disini dahulu penceritaanku pada kali ini.  Nanti aku sambung di episod yang lain pula.