Rabu, 15 April 2020

KAMI (Part 1)_2018


Asslamualaikum. Salam kasih dan salam sayang kepada yang membaca blog ku ini.

Masa berlalu begitu pantas. Usia juga semakin singkat,  dan perjalanan usia itu semakin dekat ke   penghujungnya  di  dalam  pertemuan  kepada Allah.  Oleh itu, hargailah setiap MASA itu terutama "gathering" dengan keluarga. 

Suamiku tidak tinggal serumah denganku.  Suamiku hanya akan bersama dengan kami untuk beberapa jam sahaja pada setiap kali pulang ke rumahku.  Anak-anakku  pula telah dewasa dan masing-masing telah mempunyai kehidupan yang tersendiri.  Anak sulongku  dan anak kedua telah berkeluarga.  Walaupun anak sulongku tinggal serumah denganku pada masa kini, namun suaminya selalu  berada di luar Ipoh kerana ia adalah seorang Advisor Digital Blockchain dalam pasaran Dinar Dirham.  Anak kedua ku pula walaupun tinggal menyewa rumah yang berdekatan dengan rumahku, namun dia seorang yang sebok mencari nafkah untuk keperluan diri dan anaknya.  Manakala, anak bongsuku pula adalah staff di Butik Planet Pengantin dan tinggal di Kajang, Selangor.

Kesemua mereka sebok dengan urusan masing-masing.  Maka, MASA  itu sangat bernilai buatku.  Setiap kali, apabila kami dapat berkumpul, aku akan cuba sedaya upaya menghargai MASA itu sebaik mungkin dengan cuba mengadakan agenda MAKAN SEKELUARGA.  Aku akan cuba  doing something surprise untuk keluarga hanya untuk menanamkan memori indah dalam diri masing-masing.



Pada tahun ini, suamiku telah mulai bersara dan tidak bekerja sebagai guru lagi.  Wang ganjaran tamat perkhidmatan yang diperolehinya dikongsi bersama dengan kami dengan membelanja kami makan malam.  Pada 22/01/2018, kami telah memilih #Port Ikan Bakar St.18, Ipoh  untuk meraikan makan malam tersebut.



Kami telah memilih menu shellout dan ikan bakar.  Ini adalah kali pertama aku menyertai makan secara shell out ni... Wah..!!! Makan beramai secara berlambak tanpa pinggan 😊😊😊


Shellout yang disediakan memang sedap.  Seefood yang berupa udang, ketam dan cengkerang yang lain seperti lala yang dihidangkan bersaiz besar, kesemuanya digoreng garing dan diselaputi dengan kuah yang sedap, tapi.. tak puas pulak nak menikmatinya.
Kami juga dihidangkan dengan tiga pinggan makanan yang berisi Ikan Bakar berserta dengann sambal pencicahnya.   Wah...!!! Memang sedap.  Anak  keduaku  mengalami penyakit resdung dan tak boleh memakan seafood berlebihan, dan kalau boleh, hendaklah dielakkan daripada kerap memakan seafood, tetapi memandangkan pada malam ini sarat dengan makanan seafood, maka aku kenalah sertakan menu Ikan Bakar untuk dimakan olehnya. 

Selain itu, kami juga memesan sayuran Kailan Ikan Masin, Tomyam dan Sup Daging Kambing. Namun, rasa sup daging ini tidaklah sesedap sup daging yang dimasak oleh anak sulongku.😉😉 

Gambar di bahagian atas ini adalah sup daging kambing yang dimasak di #Port Ikan Bakar Station 18, Ipoh.  Nampak cantik tetapi tidaklah sesedap masakan anak sulongku.  Anak sulongku memang pakar memasak sup daging.  Wah...! Kalau dia memasak sup daging, sudah pasti  sup daging itu akan dimakan berulang kali oleh kami.  Memang sedaappp...😋😋😋  

Seterusnya, setelah kami selesai menikmati makan malam shell out, kami membuat surprise untuk suamiku iaitu Abie mereka dan juga menantu sulongku.    Cuba teka... kamibuat apa?

Kami meraikan Hari Pesaraan suamiku yang telah pun mula bersara pada Januari 2018 dan juga Ulangtahun Harijadi menantu sulong ku secara advance kerana ulangtahun harijadinya adalah pada 23/01/2018.

Pemilik kedai #Port Ikan Bakar Station 18 Ipoh ini sangat sporting.  Dia turut meraikan majlis kami dengan membantu mengambil gambar-gambar kami sekeluarga.  Malam ini sangat bahagia sekali buat kami.   Yesszz.... Kami telah membeli sebuah kek yang khas untuk mereka berdua, suamiku dan menantu sulongku sempena Hari Pesaraan Suamiku dan Harijadi Menantu Sulongku.



Okaylah, cukup disini dahulu penceritaanku pada kali ini.  Nanti aku sambung di episod yang lain pula.